Subsidie-aanvraag: Speel- en leerterrein kavel 1

Jaar
2013
Naam initiatief
Speel- en leerterrein kavel 1
Toelichting
De lege kavels op IJBurg bieden soms ruimte voor bewonersinitiatieven. Het project op kavel 1 heeft als thema stadslandbouw en groene energie. Het is gericht op bewustwording over duurzaamheid en groene energie, het vergroenen van IJburg. Sociale aspecten: versterking van de samenwerking en de verbindingen tussen bewoners van IJburg.
Datum uitvoering
Vanaf 5 maart 2013
Project op Hallo IJburg
Totale kosten
De totale geraamde kosten zijn 30.000 euro. Afhankelijk van de financiƫle bijdragen van de verschillende subsidieverstrekkers en sponsoren, wordt het project in een minimale of maximale variant uitgevoerd.
Financiering uit andere bronnen
Oranje Fonds
Amsterdamsch Fonds
Stichting Doen
De Gezonde Stad
Kern met Pit
Groengelden dienst ruimtelijke ordening gemeente Amsterdam
Subsidiebedrag
4.000,00
Argumentatie subsidie-toekenning
De doelstellingen en de werkwijze van het project dragen bij aan de doelstellingen voor IJburg. Vergroening van de buurten, gebruik van leegstaande kavels, versterking van de sociale cohesie, aandacht voor duurzaamheid en het maken van verbindingen tussen verschillende groepen IJburgers.
De bijdrage van het stadsdeel uit het budget voor bewonersinitiatieven is vooral bestemd voor de financiering van een basiskosten voor de aanleg van de kavel, tuinier-materialen, zaden, aarde. Daarnaast voor communicatiemateriaal zoals flyers.
Verslag

Kavel 1 - Op de schop

Het braakliggende terrein naast het winkelcentrum staat ook wel bekend staat als ‘Kavel 1’. Daar is bureau HOTPOT van IJburgers Janine Jansen, Joris Vermeulen en anderen sinds maart 2013 een speel-, leer- en doeparkje aan het ontwikkelen met als belangrijkste thema’s stadslandbouw en groene energie. Dit doen ze samen met De Gezonde Stad (voorheen Milieucentrum Amsterdam), BuitenRuimte voor Contact, veel kinderen van de naastgelegen daltonschool Neptunus en twee docenten, en daarnaast, laatst maar niet het minst, een aantal bewoners. ‘Kavel 1 - Op de Schop’ biedt inmiddels een groot activiteitenterrein, drie moesperken voor groenten en fruit, een insectenhotel en een windmolentje. Maar er komt nog veel meer! Zoals een fikse Zonnebloem die stroom levert voor een mooie waterbaan (gesponsord door de Zonnefabriek resp. sportcentrum Fit Earth), olifantsgras – dat als zogeheten biomassa kan worden verstookt om energie op te wekken – en speeltoestellen van natuurlijke materialen. Hoveniersbedrijf Wieringen Prins levert bijdragen tegen kostprijs. Stadsdeel Oost heeft voor 2013 een participatiesubsidie van 4000 euro verstrekt. Andere financiering is afkomstig van het Oranjefonds, het Amsterdamsche Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Ars Donandi. Voor het terrein is met het Projectbureau IJburg een gebruikersovereenkomst van twee jaar getekend. Na die twee jaar wordt onderling bekeken of de overeenkomst zal worden verlengd. Zie www.facebook.com/Kavel1opIJburg