Subsidie-aanvraag: Flexbieb

Jaar
2013
Naam initiatief
Flexbieb
Toelichting
Op IJburg ontbreekt een bibliotheek.
Er zijn wel plannen van de OBA om een vestiging op IJburg te starten maar dit is onzeker. Het initiatief is bedoeld om het lezen te stimuleren en wil haar activiteiten complementair aan die van Lees je Blauw ontwikkelen. De Flexbieb is tevens bedoeld als ontmoetingsplek voor iedereen in de buurt.
Datum uitvoering
Start: 10 april 2013
Project op Hallo IJburg
Totale kosten
Met inbegrip van de bijdrage van De Key en Ymere die gezamenlijk een deel van de huur voor het pand van de Flexbieb betalen, zijn de kosten voor 2013 10.000 euro. Medewerkers op vrijwillige basis.
Financiering uit andere bronnen
Wooncorporatie De Key en Ymere zijn medefinanciers van het project
Het stadsdeel draagt, naast een subsidie uit het budget voor bewonersinitiatieven, ook bij vanuit het Cultuurfonds van het stadsdeel van 7.500 euro.
Subsidiebedrag
2.500,00
Argumentatie subsidie-toekenning
De Flexbieb voorziet in een behoefte op Ijburg aan een bibliotheek. Een forse groep vrijwilligers is ingestapt om de Bieb mogelijk te maken door hun vrijwillige inzet van kennis en tijd. Boeken worden geschonken door velen. De bieb heeft naast een functie als bibliotheek, ook een toegevoegde waarde als ontmoetingsplek.
Verslag

Flexbieb 

Aan het Ed Pelsterpark, om de hoek bij het winkelcentrum, heeft begin april dit jaar de FlexBieb haar deuren geopend. De FlexBieb is een bibliotheek voor jong & oud die zes dagen per week is geopend. De FlexBieb is laagdrempelig (rolstoelen!), doet aan recycling-met-uitleningen, is een leeszaal met ook tijdschriften en kranten, een internetcafé dan wel flexwerkplek met print- en kopieerservice, een sociaal-cultureel podium; een plek om te ontmoeten, te ontspannen, te ontdekken, te beleven. Inmiddels (begin september) heeft de FlexBieb een kleine 700 leden en meer dan 5000 boeken, aantallen die vrij snel groeien. Kinderen tot en met 17 jaar kunnen gratis lid worden, volwassenen betalen een tientje per jaar. Elke eerste en derde donderdagavond van de maand vindt er een Flex Night Live plaats: lezingen, workshops en meer voor iedereen. In het najaar van 2013 starten er op zondag concerten-met-live-toelichting, georganiseerd door bewoner Harm Snel. Buiten openingstijden is de ruimte te huur voor kleinschalige vergaderingen, workshops en dergelijke. De FlexBieb, een concept van het bureau HOTPOT van IJburgers Janine Jansen, Joris Vermeulen e.a., is mede tot stand gekomen dankzij giften van de woningcorporaties de Key, Ymere en de Alliantie en stadsdeel Oost, en de bemiddeling van marktmeester Stef Spigt. Michel Vogler van halloijburg.nl heeft samen met de oprichters de online ledenadministratie en catalogus ontwikkeld. Via vrijwilligersorganisatie ViiA werken heel veel bewoners actief mee aan dit project. Zie www.flexbieb.nl , www.facebook.com/FlexBieb en www.halloijburg.nl/FlexBieb