Subsidie-aanvraag: Columbus IJ: centrum voor leven lang leren op IJburg

Jaar
2013
Naam initiatief
Columbus IJ: centrum voor leven lang leren op IJburg
Toelichting
De subsidie wordt eenmalig verstrekt voor het opstarten van Columbus IJ. De doelstellingen van dit centrum zijn het stimuleren van de educatieve ontwikkeling van jonge en oude mensen, met name bewoners van IJburg. Het programma wordt zo breed mogelijk ingestoken zodat het toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. De Flexbieb wordt gebruikt als locatie voor lezingen, workshops en ander programma en daarnaast is de Binnenwaai als locatie beschikbaar. Doel is dat Columbus IJ na de opstartfase op eigen financiƫle benen staat.
Datum uitvoering
Programma vanaf september 2013
Project op Hallo IJburg
Totale kosten
Financiering uit andere bronnen
Samenwerking met de Flexbieb en de Binnenwaai levert twee locaties op die gratis beschikbaar worden gesteld. Leden van de Flexbieb kunnen tegen een gereduceerd tarief deelnemen aan het program van Columbus IJ. Het opzetten van Columbus IJ en de organisatie rondom de programmering worden op vrijwillige basis door de initiatiefnemers gedaan.
Subsidiebedrag
4.900,00
Argumentatie subsidie-toekenning
Columbus IJ is een sterk concept dat voorziet in een behoefte op IJburg. Uniek aan het concept is dat het programma wordt gemaakt in samenwerking met de gebruikers/deelnemers: dat betekent maatwerk. Columbus IJ heeft de potentie om uit te groeien tot een bruisend en laagdrempelig centrum waar lezingen en workshops voor jong en oud worden gegeven en waar ontmoetingen plaatsvinden. De subsidie wordt gebruikt voor de aanschap van een aantal essentiƫle zaken om te kunnen starten en voor PR,. Daarnaast levert het een bijdrage op voor de kosten die samenhangen met de werving van partners in de 1e fase.
Verslag

In 2013 is door de initiatiefnemers geïnvesteerd in 'techniek'. Voor het geven van concerten en het hosten van bijeenkomsten en presentaties was het noodzakelijk dat in de Flexbieb een aantal voorzieningen kwamen: een beamer + scherm, klapstoelen, een geluidsinstallatie + microfoons. Dit is aangekocht en alle spullen worden inmiddels gebruikt voor de activiteiten in de Flexbieb; zowel voor programma van ColumbusIJ als voor de Flexnightlive-avonden, het Stadsdorp IJburg en andere gebruikers.

Het inhoudelijk programma van ColumbusIJ is achtergebleven bij de verwachtingen: dit had te maken met ziekte van de initiatiefnemers. De activiteiten die plaatsvonden waren gericht op zang en koren

- in relatie tot de 4 mei herdenking en Allerzielen

- het concert: Via Crucis van Liszt

- de Korendagen op IJburg zijn ondersteund

- Concerten van het Erato Trio ism Dynamo

- Er is gebouwd aan een database van zangers op IJburg.

In 2014 worden een aantal andere voorgenomen activiteiten opgepakt waaronder:

- bijeenkomsten van het Science café ism IJburg college

- najaars-, kerst-, paasconcerten en een concert op de Korendag IJburg.

 

Communicatie over de activiteiten op de website www.Columbus-IJ.nl en Hallo IJburg.