Bericht

Nieuw tekst-bericht van IJburg-TV: Stompe toren wordt baken voor IJburg

Geplaatst op 18 juli 2015, 19:29 uur

IJburg krijgt een nieuw herkenningspunt: een ruim negen meter hoge stompe toren. In het weekeinde van 4, 5 en 6 september verrijst Het Baken van IJburg op het Centrumeiland.

Voor het ontwerp van Het Baken van IJburg heeft Studio Valkenier zich laten inspireren door 151 ontwerpvoorstellen voor de toekomst van het Centrumeiland. Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam, heeft de voorstellen in het kader van het project Stad in Zicht verzameld. Dit gebeurde in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Volgens Wouter Valkenier hebben de bewoners van IJburg behoefte aan "een eigen herkenningspunt voor het jonge stukje stad." Daarbij bleek een toren een terugkerend element in de ingestuurde schetsen en maquettes.

Nieuwe sage
Valkenier koos voor een torenontwerp dat past in de waterrijke omgeving. Daarnaast liet hij zich inspireren door een oude sage over de stompe torens van de Zuiderzeedorpjes Ransdorp, Muiderberg en Elburg. Samen met tekstschrijfster en illustrator Marieke van Ditshuizen herschreef Valkenier bovendien de sage door IJburg en zijn toren aan het verhaal toe te voegen.

Het Baken van IJburg wordt momenteel elders in het Amsterdamse havengebied gebouwd door PK. Daarbij worden onder meer oude meerpalen uit de haven gebruikt. Begin september wordt de toren onder escorte van GVB-veren over het water naar IJburg vervoerd.

 

Illustration
 
Deel dit: