Activiteit

Flex Night Live SPECIAL: Jan Rotmans

vrijdag 27 maart 2015 , 20:30 uur

Hoe ver is Nederland al gekanteld?

Jan Rotmans is een goeroe op het vlak van dwarsdenken en duurzaamheid. Exact vier maanden na de oprichting van zijn initiatief 'Nederland Kantelt' komt hij langs op IJburg om de boel nog eens flink wakker te schudden en op te zwepen. Kom, laat je inspireren!

Hij vertelt over zijn initiatief 'Nederland Kantelt', over zijn onlangs verschenen, bijbehorende boek 'Verandering van tijdperk: Nederland kantelt'. We gaan erover met hem in gesprek.

Het platform Nederland Kantelt wil zichtbaar maken hoe breed en groot de vernieuwingsbeweging in Nederland is op negen verschillende terreinen: onderwijs, zorg, energie, voedsel, bouw, ruimte, water, kunst/cultuur en financiën.

Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een maatschappelijk gedreven wetenschapper, zoals hij zichzelf noemt op zijn website www.janrotmans.nl. Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Hij strijdt voor een duurzame wereld: 'Als ik zie dat de transitie te traag gaat, dan moet ik mensen manen tot snelheid.'

De avond ziet er als volgt uit:
20.00 - inloop
20.30 - lezing Jan Rotmans
21.30 - discussie
22.30 - borrel/napraten tot 23.00

Toegang:
€ 5 voor FlexBieb-leden, houders van een Stadspas enz.
€ 10 voor niet-leden

Of word gewoon lid: € 10 per jaar voor volwassenen, en kinderen t/m 17 jaar kunnen gratis lid worden.

Reserveren: o.a. via ijburg@flexbieb.nl

Avond georganiseerd met dank aan en in nauwe samenwerking met Jannike Oltmans en Jeroen van Kemenade.

***

Jan Rotmans heeft ruim 200 artikelen en boeken gepubliceerd op het gebied van klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties.

In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions. Daarmee werd hij professor in transities en transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Naast zijn wetenschappelijke werk wil hij ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Hij wil een weg banen naar een duurzame samenleving. Daarvoor is een ingrijpende omslag, een transitie, noodzakelijk. Met zijn kennis wil hij graag als het ware de spelregels opstellen van hoe dat moet, zodat daarna creatievelingen uit alle hoeken van de maatschappij daarmee aan de slag kunnen.

Om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 met Marjan Minnesma de stichting Urgenda opgericht samen met een groep andere koplopers. Als bestuurslid probeert hij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in een nieuwe beweging.

Enkele weblinks voor meer informatie:
http://www.dezwijger.nl/126952/nl/jan-rotmans-nederland-kantelt
http://www.urgenda.nl/
http://www.drift.eur.nl/
http://www.janrotmans.nl/

Locatie
FlexBieb
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 11 t/m 22 jaar
Illustration
 
Deel dit: